Turistička organizacija opštine Vlasenica - Stanovništvo
Turisticka organizacija Vlasenice
EngleskiSrpski

1.jpg
Opština Vlasenica

Stanovništvo
09. 09. 2008.

Prema popisu iz 1991. godine, opština Vlasenica imala je 33.780. stanovnika. Posle ratnih stradanja i  smanjenja teritorije do koga je došlo formiranjem posebne opštine Milići, broj stanovnika danas je znatno manji. Prema procjenama Zavoda za statistiku Republike Srpske, u vlaseničkoj opštini bilo je 2004. godine 20.437 žitelja, a njihov broj je i danas teško pouzdano utvrditi s obzirom na stalne fluktuacije i migracije raseljenih lica i povratnika. U Republici Srpskoj, naime, živi oko 420 hiljada izbeglica, što je gotovo trećina stanovništva, a stanje u opštini Vlasenica je još teže. Nepovoljni su i demografski trendovi - više je umrlih nego novorođenih.

 

U opštini je registrovano 1.714 zaposlenih i 1.497 nezaposlenih, uz još oko 800 prividno zaposlenih, to jest radnika koji ne primaju zarade i ne koriste ostala prava iz radnog odnosa. I tu je stanje znatno nepovoljnije nego u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

 

U opštini postoji 48 malih i srednjih preduzeća od kojih je 13 akcionarskih društava, a 35 su društva ograničene odgovornosti. Veći dio akcionarskih društava je u procesu stečaja ili likvidacije. Stanje u zanatsko-preduzimač koj djelatnosti nešto je povoljnije, a privatni sektor, u kome je zaposleno 336 lica, u znaku je usitnjenosti, nepovezanosti i malog broja proizvodnih djelatnosti.

 

Kao pozitivni primjeri u privrednoj djelatnosti izdvajaju se "Alpro", firma za preradu aluminijuma, i Ski centar "Igrišta".