Turistička organizacija opštine Vlasenica - "Stopa Kraljevića Marka" - film vlaseničkih učenika
Turisticka organizacija Vlasenice
EngleskiSrpski

6.jpg
Opština Vlasenica

"Stopa Kraljevića Marka" - film vlaseničkih učenika
26. 04. 2017.
U periodu od 21.do 23. aprila u vlaseničkoj Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" je održana filmska radionica “Od ideje do realizacije dokumentarnog filma”, u realizaciji Viva film tima.
Polaznici radionice bili su učenici koji su sami osmislili, snimili i realizovali film “Stopa Kraljevića Marka”.
 
Ovaj film će učestvovati na VIVA film festivalu u septembru 2017. godine.
 
"Stopa Kraljevića Marka" je jedna od legendi iz knjige "Legende Javor gore i Birča" autora Dragomira Čelikovića iz Vlasenice:
 
 
" U Vlasenici ima u stijeni otisnuta stopa Marka Kraljevića. Na tu stijenu nailazimo poslije 150 metara kada sa glavne ulice, krenemo strmom stazom ka Kozjoj Ravni, a na 100 metara prije mosta na Sušici....
 
...Ali, kad je stigao do Sušice, Marko nije mogao da pređe na drugu stranu. Kiša je neprekidno lila tri dana i tri noći, a silni snjegovi se otapali na Javor-gori. Nadošla rijeka od obale do obale. Potop, pa eto ti – šta drugo reći za tu golemu nevolju.
Marko ti tada savije vrhom do zemlje jedno visoko, vitko stablo jele. Držeći se za vrh jele – on se snažno odbaci od zemlje. Čim je poletio, raširio je svoju kišnu kabanicu i tako kao rajska žar-ptica preletio preko Sušice... Pri doletu sa one na ovu obalu naš veliki junak je nagazio - baš na ovu stijenu."  
 
< Prethodno   Sledeće >