Turistička organizacija opštine Vlasenica - Uspješno okončana "Vlasenička transverzala"
Turisticka organizacija Vlasenice
EngleskiSrpski

7.jpg
Opština Vlasenica

Uspješno okončana "Vlasenička transverzala"
15. 07. 2009.
Obilježavajući petogodišnjiu Društva vlasenički planinari su i ove godine u okviru Petrovdanskih svečanosti pripremili i realizovali tradicionalnu "Vlaseničku transverzalu"
Uz pomoć Turističke organizacije opštine Vlasenica pripremili smo sadržajno trodnevno druženje sa planinarima iz Arandjelovca, Trnova, Doboja, Šapca, Petrova i Bijeljine.
Manifestacija je počela u petak 10. jula, kada su na Javorovu poljanu, u okviru Ski-centra "Igrišta" pristigli prvi gosti. Ni loše vrijeme nije uticalo na planinarsko druženje na Javoru.
Međutim, u subotu je kiša uslovila djelimičnu promjenu plana akcije. Umjesto predvidjenog pješačenja od Rudišta do Lovnice, organizovali smo posjetu manastiru Lovnica. 
Kao i ranije, naišli smo na topao prijem igumanije Jovane, koja je počastila naše goste i upoznala ih sa istorijom manastira, njegovom obnovom i čudotvornim izvorom u izvanrednom ambijentu Lovnice. U Lovnicu, direktno iz Aranđelovca, pristiže najveća grupa planinara, predvođena Acom Milinkovićem, predsjednikom Planinarskog društva "Bukulja".
Nakon ručka pored Lovnice, u predvečerje krećemo ka Javorovoj poljani. Smještaj i prostor za druženje nam je omogućila u svom objektu Elektodistribucija Vlasenica, pa im se ovom prilikom zahvaljujemo.
Sunčano nedjeljno jutro je najavilo uspješan izlet na Veliko Igrište. Grupa od 40 planinara je krenula niz Veliku stazu, a zatim pored Pećine ka Debelom brdu. Uz nas na stazu je pošla i hrabra televizijska ekipa iz Han Pijeska.
Nešto laganijim tempom išli smo makadamskim putem pored lovačke kuće u blizini Jelovačke česme. Lovci su upravo proslavljali uspješnu hajku na vuka.
Pauzu pravimo na livadama Debelog brda, odakle se pruža najbolji pogled na veći dio vlaseničke opštine. Nastavili smo kroz četinare Malog Igrišta, a odmaramo se kod vikendice Mladje Djurića. Nakon osunčanih i cvijetnih livada ulazimo u gotovo neprohodnu šumu, koja nas vodi ka Velikom Igrištu. Pri samom vrhu nailazimo na omanji proplanak na kome je groblje poginulih ratnika iz Prvog svjetskog rata. Tekst na spomen-ploči upućuje na to da se radi o borcima Šumadijske divizije koji su poginuli u borbi sa austro-ugarskom vojskom septembra 1914. godine. Gosti iz Aranđelovca paljenjem svijeća i prigodnim pomenom obilježavaju ovu posjetu.
Planinari se poslije toga penju na Veliko Igrište, sa 1405 metara visine, najvišu tačku opštine Vlasenica. Uslijedilo je fotografisanje, a zatim i povratak ka Javorovom vrhu (1350m) i Javorovoj poljani. Stazu dugu oko 14 kilometara su svi uspješno savladali, od četvorogodišnjeg planinara iz Arandjelovca, do najstarijeg Bore Banduke iz Doboja.
Nakon uspješno pređene marš-rute čekao nas je ručak.
Gostujućim društvima uručena su prigodna priznanja.
Usljedilo je zatvaranje manifestacije i oproštaj sa gostima.
Sa društvom iz Arandjelovca dogovoren je nastavak saradnje, vjerovatno našom posjetom ovom šumadijskom gradu prilikom neke njihove značajne akcije.
(Tekst preuzet sa www.planinari.ba)
 
 
< Prethodno   Sledeće >