Turistička organizacija opštine Vlasenica - Razvojni potencijali
Turisticka organizacija Vlasenice
EngleskiSrpski

7.jpg
Opština Vlasenica

Razvojni potencijali
09. 09. 2008.

Vlaseničko područje, svojim geografskim položajem (nalazi se na magistralnom putu Beograd-Sarajevo i predstavlja najkraću vezu velikog dijela Srbije sa crnogorskim primorjem), povoljnom klimom, prirodnim ljepotama, bogatstvom flore i faune, očuvanom životnom sredinom – pogodno je za razvoj raznih vidova turizma - tranzitnog, zimsko-planinskog, seoskog, lovno-ribolovnog, zdravstvenog. Zadržavanje snijega i do 180 dana u toku godine nudi dugu skijašku sezonu na pogodnim terenima, a predjeli između 400 i 1.400 metara nadmorske visine izuzetno su pogodni ne samo za aktivan odmor i rekreativni turizam već i za oporavak i rehabilitaciju bolesnika, jačanje organizma, povećanja broja crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina, jer je ovaj kraj poznat po velikoj koncentraciji ozona u vazduhu, po čemu je među vodećima u Evropi.

 

Šansu za razvoj zimskog turizma naročito pruža planina Javor na kojoj se od 1984. godine nalazi zimski sportsko- rekreativni centar "Igrišta". Na nadmorskoj je visini od 1.019 metara, a samo sedam kilometara udaljen od grada, na magistralnom putu kojim u zimskom periodu prolaze kolone turista, čije su krajnje destinacije olimpijske planine Jahorina i Bjelašnica udaljene oko 100 kilometara od Vlasenice. Veliki skilift penje skijaše na visinu od 1.350 metara da bi se potom spuštali uređenim stazama dugim oko deset kilometara. U sastavu centra, na lokalitetu Javorova poljana i nadmorskoj visini od 1.250 metara, 14 kilometara od Vlasenice, uređeno je skijalište za obuku početnika, idealno za sve zimske sportove i porodično skijanje. Opremljeno je i sa dva skilifta i skijaškim rekvizitima za iznajmljivanje. U Skupštini opštine Vlasenica usvojen je regulacioni plan kojim se ostvaruju uslovi za izgradnju smještajnih i ostalih kapaciteta i time znatno poboljša turistička ponuda.

 

Brdsko-planinsko lovište "Birač" na površini od 21,5 ha nosilac je lovnog turizma. Ovdje mogu da se love srndaći, divlje svinje, medvjedi, vukovi, zečevi, divlje patke i divlje guske.

 

Tradicionalne međunarodne brdske auto trke u julu (koje su bodovane i za prvenstvo bivše države) i planinarski pohodi krajem januara i u julu, takođe su dio turističke ponude Vlasenice. Tu je i ribolov na planinskim rekama o kojem se stara ribolovno društvo "Lipljen" (www.lipljen.com).

 

Turistima i gostima Vlasenice na raspolaganju su usluge hotela "Panorama" i "M" sa ukupno 180 ležaja.

 

Bogatstvo ovog kraja su visoke i guste šume, vredne i po sastavu i vrsti drveća. Na jednog stanovnika dolazi 0,7 hektara šumske površine, a evropski prosjek je 0,34 hektara. To znači da su eksploatacija šuma i ubiranje šumskih plodova značajan privredni potencijal.

 

Uz 14 hiljada hektara šuma, na teritoriji opštine su i 3.363 hektara bašta i oranica, 670 hektara voćnjaka, 2.840 hektara livada, 1.415 hektara pašnjaka pa postoje mogućnosti i za tržišnu proizvodnju zdrave i kvalitetne hrane.

 

Razvoj opštine dugo se zasnivao na eksploataciji boksitakao osnovne sirovine za proizvodnju aluminijuma. No, formiranjem opštine Milići najveći dio rezervi mineralnih sirovina ostao je izvan vlaseničke opštine.